reliable web hosting

A  B  C  Č  Ć  D  Đž  Đ  E  F  G  H  I  J  K  L  LJ  M  N  NJ  O  P  R  S  Š  T  U  V  Z  Ž
CLRTAP (Convention on Long–Range Transboundary Air Pollution)
Kao odgovor na aktuelne probleme sa emisijom štetnih tvari u vazduh, 1979. godine u Genevi, potpisana je od strane 34 države i Evropske komisije Konvencija o dalekosežnom prekograničnom zagađenju zraka. Ova koncencija je stupila na snagu 16. marta 1983. godine.
 
Certifikacija šuma
Certifikacija šuma predstavlja postupak u kojem treća, neovisna strana ispituje upotreba šuma unaprijed utvrđeni ekološki, ekonomski i društveni nivo. Šumarski certifikat je dokument koji potvrđuje raspolaganjem šumama u skladu sa načelima održivosti.
CORINE (Coordination of Information on the Environment)
Program Europske unije o koordinaciji informacija o okolišu pokrenut je 1985. godine odlukom Europske komisije s ciljem osiguranja konzistentnosti informacija o stanju okoliša i prirode u Europskoj uniji.
Jedan od projekata unutar CORINE je CORINE Land Cover, koji je po prvi put izradio bazu podataka o pokrovu zemljišta po jedinstvenoj metodologiji za područje čitave EU.
Dobivena baza ocijenjena je na razini Europske unije kao temeljni referentni set podataka za prostorne i teritorijalne analize.
  
Crna tačka
Površina zemljišta ili dio površinskih voda onečišćen do te mjere da nužno zahtjeva posebne mjere za sprječavanje ili smanjenje uzroka onečišćenja.
Crveni popis
Crveni popis pokazuje koje su vrste ili podvrste biljaka, gljiva i životinja u opsanosti od izumiranja, ali i u kojoj mjeri i koliko brzo im ta opsanost prijeti.
Procijenjeno je da je stopa izumiranja vrsta danas između hiljadu i deset hiljada puta veća nego što bi bilo prirodno, a tome najznačanije doprinosi pogubni ljudski odnos prema okolini.
Svaka zemlja nastoji utvrditi svoj crveni popis kako bi osigurala što racionalniju i uspješniju zaštitu ugroženih vrsta na državnom nivou.
Ministar
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
Kantonalni zavod za prostorno uređenje
Stetnost buke
Plan zaštite okoliša USK
Plan zaštite okoliša USK
Okolišna dozvola
Okolišna dozvola
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Zahvalnice
Pristup Vašoj e-mail adresi
Pristup Vašoj e-mail adresi