reliable web hosting

Delegacija Unsko-sanskog kantona boravila u radnoj posjeti u Kantonu Graubünden u Švicarskoj

Na poziv premijera dr. Maria Cavigellia, delegacija Unsko-sanskog kantona je 5. i 6. jula 2018. godine bila u radnoj posjeti švicarskom Kantonu Graubünden.

DUSK1

Delegaciju Unsko-sanskog kantona predstavljali su ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša mr. Jasmin Burnić, ministar Ministarstva privrede Samir Sedić, ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Muhamed Ramić, te poslanik u Skupštini Unsko-sansog kantona Admir Mušanović. Delegaciji Unsko-sanskog kantona pridružila se Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u Sarajevu sa saradnicom, te ambasador Bosne i Hrcegovine u Švicarskoj, njegova ekselencija Anđelko Grahovac.

Cilj posjete vlastima Kantona Graubünden koju je inicirala ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini, njezina ekselencija Andree Rauber Saxer, bila je poticanje saradnje Unsko-sanskog kantona i Kantona Graubünden u Švicarskoj, a uzimajući u obzir činjenicu  da države kojima pripadaju naša dva kantona imaju slična uređenja u smislu kantonalne teritorijalne organizacije, da oba kantona raspolažu iznimnim prirodnim i kulturnim ljepotama, da veliki broj građana sa našeg Kantona živi i radi u Kantonu Graubünden, te da je u okviru Švicarske pomoći Bosni i Hercegovni veliki dio završio upravo na Unsko-sanskom kantonu.

U toku prvog dana posjete delegacija Unsko-sanskog kantona prezentirala je ukratko naš Kanton, istakla potencijale sa kojima raspolaže, kao i izazove sa kojima se suočava. Shodno navedenom, razgovaralo se o mogućnostima zajedničkog djelovanja u razvijanju prijateljskih i partnerskih odnosa između institucija Unsko-sanskog kantona i vlasti Kantona Graubünden, koja bi bila osnova za uspostavljanje buduće formalne saradnje u oblasti zaštite okoliša, planskog korištenja prostora i turizma sa ciljem poboljšanja kvalitete življenja građana naših kantona. U okviru posjete, drugi dan napravljen je obilazak postrojenja za spaljivanje otpada, jednoj od preko trideset spalionica koliko ih ima u Švicarskoj.

DUSK2DUSK3

Komentari

Ministar
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
Kantonalni zavod za prostorno uređenje
Stetnost buke
Plan zaštite okoliša USK
Plan zaštite okoliša USK
Okolišna dozvola
Okolišna dozvola
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Zahvalnice
Pristup Vašoj e-mail adresi
Pristup Vašoj e-mail adresi
Ostale vijesticlose