reliable web hosting

Čestitamo 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, svim građanima našeg Kantona i šireg regiona, čestita ovaj značajni ekološki datum, koji se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.CPJS

Svjetski dan zaštite okoliša jedan je od glavnih događaja kroz koji Ujedinjeni narodi širom svijeta žele potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u upravljanju održivim i kohezijskim razvojem, pojedinačno preuzimanje odgovornosti za očuvanje planete Zemlje, te ukazati na značaj zajedništva u podizanju svijesti o očuvanju prirode, bioraznolikosti i klimatskim promjenama na globalnom nivou. U Bosni i Hercegovini bit će organiziran niz događaja pod ovogodišnjim motom „Pobijedimo zagađenje plastikom“.

Ove godine Ujedinjeni narodi pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom.

Smatrajući da svako može utjecati na smanjenje tog zagađenja, UN predlaže da „restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom)“.

Upozoravaju da su ljudi postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koja se koristi je jednokratno korištena.

Širom svijeta se svake minute kupuju milioni plastičnih boca za piće, a svake godine koristi do pet triliona jednokratnih plastičnih vrećica.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koja se koristi ne uđe u sastav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do okeana dođe oko 13 miliona tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego što se plastika u okeanu raspadne, mogu proći i stotine godina.

Kako su saopćili iz UN-a, naučnici još nisu sigurni kakvu štetu plastika iz vode čini tijelu, ali je poznato da sadrži niz hemikalija, od kojih su mnoge toksične ili ometaju rad hormona.

(izvor: Dnevni Avaz)

 

Komentari

Ministar
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
ADMINISTRATIVNI POSTUPCI
Kantonalni zavod za prostorno uređenje
Stetnost buke
Plan zaštite okoliša USK
Plan zaštite okoliša USK
Okolišna dozvola
Okolišna dozvola
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Uputstvo elektronskom unosu podataka
Zahvalnice
Pristup Vašoj e-mail adresi
Pristup Vašoj e-mail adresi
Ostale vijesticlose